Få konkurser i handelen også i 2021
I følge tall fra Brønnøysundregistrene (https://www.brreg.no/) var det færre konkurser i handelen i 2021 sammenlignet med 2020. I 2021 var det 435 konkurser, i 2020 var antallet 670. Det er en nedgang på 35 prosent. Siden konkursene gjelder virksomheter, sier ikke tallene noe om antall butikker eller antall ansatte dette omfatter.
Oversikt over antall konkurser per måned i detaljhandelen i 2021 og 2020. De fleste månedene var det færre konkurser i 2021, og samlet var antall betydelig lavere. I 2020 var antall konkurser også lavere enn i 2019. I 2020 var en topp før det kom på plass tiltak for å støtte utsatte virksomheter. Etter at løsningene kom på plass våren 202o bedret situasjonen seg raskt.
Store bransjevise forskjeller
De siste 12 måneder har handelen økt med 13 prosent (Kilde: SSB/Detaljomsetningsindeksen), men bak dette gode tallet skjuler det seg store forskjeller. Dagligvare og alkoholsalget trekker opp, det samme gjør interiør, sport, dyrebutikker og blomster. Tyngre har det vært for klær, sko og bensinstasjoner.
Det er flest konkurser i bransjer som er i endring og er påvirket av endret handlemønster. Men selv innenfor de bransjene som har klart seg godt gjennom 2020, ser vi at det er virksomheter som ikke har livets rett. I mange tilfelle er det mindre butikker med små ressurser, svakt befolkningsgrunnlag og feil plassering.
Av de 510 konkursene var 78 prosent detaljhandel, mens 8 prosent var netthandelsvirksomheter, 7 prosent engros og 7 prosent bilrelatert.
Bilbransjen i transformasjon
Ser vi nærmere på det bilrelaterte var det 15 bensinstasjoner som gikk konkurs. Denne bransjen er følsom for økende elbil-andel og redusert mobilitet. Noen steder er aktørene i forkant av utviklingen og endrer vare- og tjenestetilbudet - eller legger ned og utvikler eiendommen der stasjonen ligger. Der hvor disse mulighetene er svake, vil flere fortsatt bukke under.
37 engrosbedrifter innen handel konkurs i 2020
Innen engros er bildet sammensatt og mange bransjer er representert, men bygg og klær skiller seg negativt ut. Noen av virksomhetene har egen distribusjon og det er stor følsomhet for markedstrendene.
Mange kleskonkurser, men også en del innen dagligvare
Klesbutikkene gikk inn i 2020 med en svak utviklingstrend. Denne har blitt forsterket av sosial distansering og styrket netthandelssatsing. Dette gjenspeiles i tallene der hele 97 detaljhandelsvirksomheter innen klær, sko og reiseeffekter gikk konkurs i 2020. Antallet butikker som ble berørt var enda høyere, siden hver virksomhet kan bestå av flere enheter.
Innen dagligvareområdet var det 67 konkurser. Dette var dels mindre lokale butikker og en del var mer spesialiserte butikker. Her kan det være sammensatte årsaker. Siden dagligvare hadde et meget sterkt 2020. På den annen side er det flest butikker innen dette segmentet.
En annen bransjegruppe som hadde mange konkurser til tross for god salgsutvikling var interiør. Det viser at selv i en bransje i god flyt er det svake områder, svake kjeder og svake butikker. Det er ofte små selvstendige butikker som er mest sårbare.
Det var 29 kiosker som gikk konkurs i fjor. Det er 6 prosent av alle handelskonkurser. Kioskene har hatt spill, tobakksalg og bladsalg som sine pillarer. Alle disse har blitt utfordret av lovverk eller digitalisering. Også innen dyrebutikkene har det vært en del konkurser til tross for en vekst i husdyr. Her er det konsolidering, der noen få kjeder dominerer markedet.
Alt er ikke lett på nett
Selv med kraftig vekst i nettsalget er det ikke alle virksomheter som klarer å levere plussresultater. Det var 42 netthandelsvirksomheter som gikk konkurs i 2020. De representerte et bredt varespekter. Flest innen interiør. Det er tydelig forskjell på å drive nettbutikk og å drive butikk.
Utsiktene fremover
Mange butikker med utdaterte forretningsmodeller, svak kundeopplevelse og kan ha blitt holdt kunstig i live gjennom støtteordninger. Andre kan ha blitt reddet av gunstige rammebetingelser og et lukket marked. En normalisering vil vise hvem som er levedyktig.
En handel i endring
Digitalisering driver endringen i handel, men det er fremdeles svak drift, manglende kundeorientering, feil lokalisering og overetablering som skaper flest problemer. De fleste butikkene som forsvinner, er i utakt med tiden. Det er en del av en langsiktig utvikling.
Jeg har klart å spore opp noen av konkursene gjennom Google Street view og kan konstatere at de nærmest var uunngåelige. Eller i det minste ganske sannsynlige.
Under er noen tilfeldig valgte eksempler. (Fotos:Google.com). Bildet på toppen av artikkelen har jeg tatt selv i et Norsk kjøpesenter.