Analyse

Analyser kan ha flere hensikter. Den første er å fortelle hvordan ting er. Hvor mye omsatte vi, hvor mye mer enn i fjor og hvordan gikk det med de ulike produktene? Neste nivå er å finne ut hvorfor. Hvorfor økte sport, hvorfor var det nedgang for for leker og økning for bøker? Når du vet hvorfor vil du vite hva du kan gjøre med det. Hvilke muligheter har jeg og hva kan skje om jeg velger a eller b? Til slutt vil du vite hvordan det gikk. Til det trenger du å vit hva du skal måle, hvordan og finne ut hvordan om det gikk som du forventet.

Bilde2.png

Det er fire måter å bruke analyse på, avhengig av behovet. 1. Beskrivende; hva som skjer 2. Forklare hvorfor det skjer 3. Beskrive konsekvensene av valgmulighetene 4. Evaluering; hvordan det går. Sammen danner disse et kontinuerlig løp.

1 Beskrivende analyse

Finne, samle, sortere og presentere relevant informasjon. Beskrive situasjonen utfra tilgjengelig og innsamlede kilder. Beskrive utviklingen gjennom historiske tidsserier.

Det er ofte mye data, men lite informasjon. I en tid da alt er digitalisert er i prinsippet alt tilgjenglig. Men informasjonen befinner seg på ulike steder. For å beskrive må man prioritere. Hva er det viktigst å få svar på? Hvor finner jeg informasjon? På hvilken måte skal informasjonen struktureres og presenteres? Hva er nok informasjon og hva er for mye?

Om du skal til et bestemt sted, må du vite hvor du er nå.

2 Forklarende analyse

Bruke informasjonen til å forklare sammenhenger og virkninger. Finne ut hvorfor akkurat dette skjer og akkurat nå.

Ting skjer av en grunn. Som leder må du skille mellom det du kan påvirke og det du ikke kan påvirke. For å finne ut hva som er hva, må du kjenne mest mulig til årsakene som ligger bak, og helt hvor mye de betyr. Funnene gir deg muligheter for forbedring.

Det handler om å forstå det terrenget du opererer i.

3 Konsekvensanalyse

Hva skjer om vi velger å gjøre dette. Hvilke valgmuligheter har vi og hva er konsekvensen av disse. Du står alltid overfor valg. Om du vet mer om konsekvensene av valget, tar du bedre og mer informerte beslutninger.

Når du tar vanskelige eller betydningsfulle valg, vi du gjerne vite som skjer om du velger alternativ a, b eller c. Er det verdt risikoen, er det mulig gevinst?

Du må veie valgene opp mot hverandre.

4 Måling og evaluering

Å lage et strukturert målhierarki, finne de viktigste målområder og hvordan de henger sammen. Å lage systemer for å måle og vurdere resultatene av den strategien vi har valgt. Se konsekvensene av tiltakene og vurdere om vi beveger oss i riktig retning og oppnår ønsket resultat.

Et målhierarki vil hjelpe deg å prioritere, og hvert lag du drikker nedover blir det enklere å identifisere og isolere problemer. Veldefinerte problemer er alltid enklere å løse enn de komplekse.

Om et eksperiment skal videreføres, justeres eller termineres avhenger av resultatene det skaper.

Tydelige forventinger og klare mål skiller suksess og fiasko.